במקור תכנית תמ"א 38 מיועדת לחיזוק מבנים מפני רעידת אדמה, אך בפועל היא מהווה אפשרות מצוינת לשיפור הבניין והסביבה.
התכנית מעודדת שיפוץ וחיזוק מבנים, אך לפני שאתם מתחילים בפרויקט חשוב שתשימו לב לכמה נקודות חשובות.
מה היא תמ"א 38?
התקן הישראלי לעמידות מבנים מפני רעידות אדמה נכנס לתוקף ממשי רק בשנת 1980, ורבים מהמבנים שנבנו קודם לכן אינם עומדים בדרישות התקן, ועלולים להתמוטט במקרה של רעידת אדמה. כיוון שעלות שיפוץ מבנים הנה גבוהה יחסית, נהגתה תכנית תמ"א 38, שמטרתה לעודד שיפוץ ותחזוקת מבנים באמצעות תמריצים כלכליים וקיצור הליכים בירוקרטיים.
אמנם הביצוע נחשב קל יחסית, שכן הוא מקל על רבים מההליכים הבירוקרטים אותם יש לעבור בדרך לשיפוץ, אך יחד עם זאת יש פרטים רבים שיש לדעת כדי לעשות זאת בצורה טובה וחלקה יותר. ריכזנו עבורכם נקודות חשובות שילוו אתכם בדרך לפרויקט.
מתחילים בלמידה
אם החלטתם שברצונכם לבצע תמ"א 38 בבניין הדבר הראשון שעליכם לעשות הוא ללמוד את הנושא. כמו בכל דבר בחיים, ידע הוא כוח, ואם לא תלמדו את הנושא היטב לא תוכלו לבצע את הפעולות כמו שצריך. חשוב לקרוא מידע רב
ככל האפשר ממקורות מידע אמינים. תוכלו למצוא מידע רב ברחבי רשת האינטרנט, אבל הקפידו להצליב מידע בין אתרים שונים כדי לדעת שהמידע שקיבלתם אמין.
בבסיס תהליך הלמידה שלכם יהיה סל הזכויות המוקנה לפרויקט תמ"א 38. סל הזכויות הוא למעשה כלל הנתונים, ההטבות והתכניות שמאפשרת לכם תכנית תמ"א 38. על ידי למידת סל הזכויות תוכלו להרים את הפרויקט בצורה יעילה תוך ניצול כלל המשאבים והאפשרויות שמעניקה התכנית.
שיתוף פעולה בין כלל דיירי הבניין
הדבר הבא, ובלעדיו יהיה קשה מאוד עד בלתי אפשרי לבצע את הפרויקט הוא יצירת שיתוף פעולה בין כלל דיירי הבניין. אם היה ניתן לבצע את התכנית במספר דירות מצומצם הכל היה קל יותר, כך למשל, יוסי לוי מדירה 2 היה נשאר בדירתו הנוכחית בעוד כל שאר דיירי הבנייין משדרגים ומשפצים את הבניין כרצונם. העניין הוא שביצוע התכנית כרוך בשיפוץ של כלל הבניין ועיכוב בהסכמת הדיירים האחרים תוביל לעיכובים רבים.
רוב של שני שליש מקרב דיירי הבניין עשוי להספיק כדי לבצע את התכנית, אך אם חלק מהדיירים מתנגדים בתוקף וגוררים את הנושא לערכאות משפטיות קיום התכנית עלול להתעכב. ויכוחים ודיונים ידחקו את הפרויקט שלכם לתחתית הרשימה אצל הרשויות, ופרויקטים אחרים יקבלו קדימות- כדי להימנע מזה חשוב להגיע להסכמה רחבה בקרב הדיירים.
בחירת אנשי מקצוע
במקביל להשגת הסכמה מכלל דיירי הבניין, תצטרכו לבחור את אנשי המקצוע, או החברה שתבצע את הפרויקט. בדרך כלל נחתם הסכם עם חברה קבלנית שדואגת להבאת אנשי המקצוע ולתכנון את תכניות הבנייה יחד עם דיירי הבניין. החברה צריכה להיות מחויבת לצורך בקידום מהיר של ההליך תוך שמירה על זכותם של דיירי הבניין.
החברה גם תקדם את ההליך התכנוני אל מול הרשויות ותפעל לקבלת האישורים הדרושים. דעו שהליך בקשה קצר להיתר עשוי לארוך כשנה וחצי, לכן ככל שתקדימו לפעול כך התהליך יוקדם. הליך מקוצר יכלול אישורים בסיסיים, ואילו הליך ארוך יותר יכלול גם תוספות בנייה וכדומה.
הסמכת ועד פעולה
אחד הדברים החשובים לביצוע הפרויקט בצורה טובה ויעילה הוא הסמכת ועד פעולה שישכיל לייצג את כלל דיירי הבניין. בניין ממוצע יכלול בין דירות בודדות לכמה עשרות דירות, ואין אפשרות לשתף את כל הדיירים בכל התהליכים ובכל פגישת עבודה. כדי להצליח לקדם את הפרויקט ללא בלגן ועיכובים מיותרים יש להסמיך ועד פעולה שיקדם את הפרויקט מול חברת הבנייה ושאר הגורמים.
את ועד הפעולה יש לבחור בהליך תקין תוך מחשבה על כלל הדיירים ועל האינטרס המשותף להם. ועד הפעולה ייצג את הדיירים בפני החברה המבצעת ובפני בעלי המקצוע ויקפיד להעביר עדכונים שוטפים לדיירי הבניין.
שקיפות מלאה
כיוון שלא כל הדיירים שותפים לתהליכים השונים, קיים חשש שדייר זה או אחר יקבל יחס מועדף. כדי להימנע מהפליה, או האשמה בשחיתות יש לפעול בשקיפות מלאה. בראשית ההליך, כאשר בוחרים את ועד הפעולה, יש לחתום על מסמך מפורט המנציח את הסמכת ועד הפעולה ואת סמכויותיו. במסמך יוגדרו גם נהלי השקיפות, תדירות העדכונים השוטפים והאופן בו הדיירים האחרים יוכלו להיות מעודכנים בנעשה.
פרוייקט תמ"א 28 בחיפה